Skip to main content
Media

In De Schakel

Door februari 5, 2016februari 25th, 20193 Comments

Wel eens van de aandoening Alopecia gehoord? Misschien wel, want deze ziekte komt bij 300.000 mensen in Nederland voor, in allerlei soorten vormen. De Rhoonse Hilde Kloosterman kreeg er vijfenhalf jaar geleden mee te maken.

Ze wist niet wat haar overkwam. Toen ze haar haren aan het doen was om naar een leuk feestje te gaan, had ze opeens plukken haar in haar handen. Ze ging naar het feestje, maar natuurlijk was ze er met haar gedachten vooral bij die plukken haar. De volgende dag verloor ze nog meer plukken en ging ze met spoed naar de huisarts. Hier was iets vreselijks aan de hand.
,,Binnen zes weken was ik compleet kaal”, vertelt Hilde. Ze raakt nog steeds geëmotioneerd als ze haar verhaal vertelt. ,,Ik bleek de aandoening Alopecia te hebben. De vorm Totalis. Dat houdt in dat je al je lichaamshaar verliest en dat dit ook niet meer terugkomt.” Hilde regelde snel een haarwerk en ging zich hier ook in verdiepen. Want afgezien van alle emoties die erbij kwamen kijken, wist ze ook dat ze niet kaal door het leven wilde.
,,De aandoening kan bijvoorbeeld ontstaan door stress, dan gaat het meestal langzamer, maar ook door bestralingen. Door de brandwonden van de bestralingen verbranden de haarzakjes. Dan is er ook nog Androgenitica. Dat is een vorm van mannelijke kaalheid.”

Hilde kwam, als kapster, veel soorten haarwerken en behandelingen tegen in haar eigen zoektocht. Twee jaar geleden heeft ze de stap genomen om hier iets mee te gaan doen. Ze richtte Livage op. Een speciale kapsalon voor mensen met haarverlies. Drie dagen per week is Hilde in Het Ikazia Ziekenhuis te vinden. In kamer 17 heeft ze haar kapsalon. Twee dagen per week gaat ze bij haar klanten langs.
,,Zeventig procent van mijn klanten zijn vrouwen met kanker. Ik bezoek deze vrouwen, praat met ze en ga samen met hen op zoek naar de beste oplossing. De impact van kaal worden, of haarverlies is zo enorm groot dat mijn werk uit veel meer bestaat dan alleen zorgen voor een haarwerk. Ik begrijp de mensen, weet wat het met ze doet. Ik weet dat het accepteren een lang proces is, ik begrijp hoe moeilijk het is om je zelf te vertonen aan je man en hoe ga je daar dan mee om?”

Inge van Lievoort is een klant van Hilde. Op haar twintigste werd Inge behandeld voor een hersentumor. Door de bestralingen verloor ze haar haren en deze kwamen minimaal terug. ,,Ik heb het volledig geaccepteerd en kan ook rustig zonder haarwerk op de bank hangen”, vertelt Inge. ,,Ik heb een haarwerk en ben nu weer bij Hilde omdat ik graag een haarwerk van echt haar wil.” Hilde en Inge praten over haarwerken omdat het woord pruik niet gewenst is. ,,Een pruik is iets leuks”, vertelt Hilde. ,,Je zet een pruik op met carnaval, maar als je iedere dag een ‘pruik’ draagt, dan is het toch echt een haarwerk” zegt Hilde.

Hilde Kloosterman, Livage, Ikazia Ziekenhuis. Enkel op afspraak: 06-24153241 of via het het contact formulier.

 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.