Skip to main content
News

Haarwerk studio krikt zelfbeeld op

Door september 11, 2019No Comments

Van de een op andere dag viel het haar van Hilde Kloosterman (45) met plukken uit. Door de huidaandoening alopecia was ze binnen zes weken kaal. Bij gebrek aan mooie haarstukken is ze zelf een bedrijf gestart om andere vrouwen te helpen. Sinds deze maand hoort daar ook een haarwerksalon in het centrum van Brielle bij.

,,Het verschil tussen hoe vrouwen de salon binnenkomen en vertrekken is enorm.” Ondanks de toenemende populariteit van haartoevoegingen zoals hairextensions, merkt Kloosterman op dat het dragen van een haarstuk toch een taboe is. ,,Mannen vinden kaal worden al moeilijk, maar voor vrouwen gaat echt het zelfbeeld weg.” De eigenaresse spreekt uit ervaring. ,,Zonder ga ik de deur niet uit, maar met kan ik de hele wereld aan.”

Volgens Kloosterman helpt niet alleen het haarstuk, maar ook de oude vestingstad bij aan het zelfvertrouwen van de vrouwen. ,,Mensen zijn de eerste keer echt enorm gespannen. Als klanten hun auto parkeren op de Turfkade en de charmante binnenstad inlopen zijn ze al iets van die spanning kwijt.” Een bezoek aan de haarwerksalon moet aanvoelen als een ‘gewoon kappersbezoek’ legt de Briellenaar uit. ,,Daarna kunnen ze shoppen of nog even lunchen. Ze hebben daardoor een fijne associatie aan het bezoek.”

,,Mijn klanten hebben serieuze klachten, zoals haaruitval of kale plekken. Privacy is voor deze mensen belangrijk.” Even binnenlopen kan dus niet. ,,We werken op afspraak, zodat vrouwen zich op hun gemak voelen.” Ondanks de grote etalage is het daarom ook lastig om binnen te kijken. Kloosterman noemt haar salon bewust geen pruikenwinkel. ,,Pruiken draag je met feestjes en carnaval. Dit zijn mooie haarstukken.”

,,Als kapster kaal worden is een ongelukkige combinatie. Naast hoofdhaar was ik ook mijn wenkbrauwen en wimpers kwijt.” Na vallen en opstaan heeft ze haar weg ‘in de haarwerken’ gevonden. ,,Je ziet op internet hele mooie plaatjes, maar in de praktijk werkt dat vaak niet zo.” De Briellenaar kreeg met haar eigen haarstukken veel complimenten van medestanders. Na enkele aanvragen voor het aanmeten van haarstukken besloot ze het over een andere boeg te gooien en startte vijf jaar geleden haar eigen haarwerkstudio in Rotterdam.

,,Ik kwam al vrij snel bij het Ikazia Ziekenhuis uit, daar zit ik nog steeds een paar dagen in de week.” Toch was Kloosterman op zoek naar een tweede locatie. Wie permanent een haarstuk draagt, komt vaak langs voor onderhoud of vervanging. ,,Die mensen willen niet elke keer naar een ziekenhuis voor een kappersbezoek.” Waar de klanten in het ziekenhuis vaak om medische redenen tijdelijk komen, is de doelgroep in Brielle erg divers. ,,Van tienermeisjes tot oudere vrouwen, de haarproblemen komen op elke leeftijd voor”

salon-zelfbeeld

Bron: het AD | Auteur: Sharon Branse | Fotograaf: John de Pater

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.