Skip to main content

Veelgestelde
vragen

Heb je vragen over haarwerken, haarstukken of de verzorging hiervan? De meest gestelde vragen behandelen we hier.
Staat de vraag er niet tussen? Neem dan contact op voor persoonlijk advies.

Kan ik een vergoeding voor mijn haarwerk krijgen?

In principe kun je met een doktersverklaring een vergoeding krijgen. Je komt in aanmerking voor een vergoeding van een pruik/haarwerk bij geheel of gedeeltelijk kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling van medische aard. Mannelijke kaalhoofdigheid is geen indicatie voor een pruik.

Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Je hebt recht op vergoeding van pruiken en haarstukken als je een medische indicatie hebt. De maximale basis vergoeding van 2020 bedraagt €443,-. Als het haarwerk duurder is, betaal je het verschil bij, tenzij je een aanvullende verzekering hebt.

Wat krijgt u niet vergoed?
Heb je een medische indicatie, maar kies je liever voor een alternatief zoals een sjaal, hoofddoekje, turban, bandana, buff of mutsje? Dan heb je geen recht op vergoeding hiervan.

Zijn haarwerken er ook voor kinderen?

Jazeker wij hebben veel ervaring met het aanmeten van haarwerken voor kinderen of jongvolwassen. Aan haarwerken voor     deze doelgroep stellen we nog hogere eisen. Koppeltje duikelen of een handstand moet kunnen vinden wij met een haarwerk voor een kind. Vooral de haarwerken van Follea zijn hier erg geschikt voor.

Kan een ander zien dat ik een haarwerk draag?

Ansich niet. Natuurlijk moet je vaak zelf wennen dat je haar toch net iets anders zit. Uit ervaring weten we dat het vaak erg natuurlijk er uit komt te zien. Zo heeft de omgeving vaak niet eens door dat je een haarwerkje draagt.

Hoe kan ik het haarwerk het beste opzetten?

Dit gaan we samen oefenen als je een mooi haarwerkje heb uitgekozen.

Het meest eenvoudig is om een haarwerk van voor naar achter op te zetten. Zorg ervoor dat de oortjes van het haarwerk op gelijke hoogte zitten. Ga ook altijd even met de vingers onder het haarwerk door in de nek. Let erop dat aan de voorkant het haarwerk op de haargrens valt. Wanneer het haarwerk te veel naar voren wordt gedragen, kan dit er onnatuurlijk uitzien. Bij de oren van het haarwerk zitten binnenin metalen baleintjes die je in de vorm naar uw hoofdhuid kunt drukken. Zo sluit het haarwerk ook daar goed aan.

Voor extra zekerheid kun je het haarwerk bevestigen met een speciale dubbelzijdige huidtape.

Het komt wel eens voor dat mensen om redenen afvallen waardoor het haarwerk ingenomen moet worden. Dit gaat zeer eenvoudig door het verstelbare elastiek. Ook is het mogelijk om het haarwerk op te rekken. Tevens kun je zelf het haarwerk iets verstellen door middel van een stuk klittenband in de nek.

Hoe vaak moet ik een haarwerk wassen?

Wij raden aan om een synthetisch haarwerk minimaal 1x in twee weken te wassen. Dit omdat tijdens het dragen van het haarwerk vet en vuil in het binnenwerk en haar terecht kunnen komen. Met het minimaal 1x in de twee weken wassen hou je het haarwerk fris en de vezel mooi. Let er wel op dat je voor het wassen van een synthetisch haarwerk producten gebruikt die geschikt zijn voor synthetisch haar.

Ook bij echt haar raden wij aan om het haarwerk minimaal 1x in de 2 weken te wassen. Ook hiervoor gebruik je speciale verzorgingsproducten die geschikt zijn voor een echt haar haarwerk.

Bij aflevering van je haarwerkje ontvang je uitgebreide informatie over hoe je je haarwerkje het beste kan wassen.

Speciale verzorgingsproducten
In de webshop staat een ruime keuze in shampoos, conditioners en balsems voor een optimale verzorging van het haarwerk.

Wat gebeurt er met mijn haarwerk na een regenbui?

Niet zoveel. Het haar wordt net als eigen haar nat. Het makkelijke aan een haarwerkje is dat het weer heel snel in model terugkeert.

Is een haarwerk warm in het dragen?

Haarwerken zijn voorzien van verschillende binnenwerken waardoor een het anders aanvoelt op het hoofd. Het overgrote deel van de binnenwerken zijn luchtdoorlatend, maar tijdens warme dagen kan het voorkomen dat het haarwerk warmer aanvoelt op het hoofd dan normaal. Dit is bij eigen haar op warmere dagen ook het geval.

Hoelang gaat het haarwerk mee?

De levensduur van een haarwerk hangt af van het onderhoud, hoe je ermee omgaat en dit is voor iedereen verschillend. Als je het haarwerk regelmatig draagt en goed verzorgt, kun je er ongeveer een jaar mee doen. De vergoedingen van de zorgverzekering zijn hier ook op afgestemd. Het is onvermijdelijk dat het haarwerk na 8 á 9 maanden tekenen van slijtage vertoont. Wees hierdoor voorzichtig met het dragen van hoofdbekleding zoals hoeden en mutsen. Door de wrijving kunnen de vezels beschadigen.

Haarwerken van het merk Follea gaan vaak langer mee dan een jaar. Dit hangt ook van diverse factoren af waaronder hoe je er zelf mee omgaat. Handle with care dus!

Goede verzorging voor langer gebruik
Om ervoor te zorgen dat je pruik of haarwerk zo lang mogelijk meegaat, kun je deze het best verzorgen met speciale producten. Denk daarbij aan een speciale shampoo, balsem of conditioner voor haarwerken.

Kan ik met een haarwerk in de achtbaan?

Het haarwerk zal, mits deze goed is aangemeten, niet snel afwaaien. Wil je graag in de achtbaan met je haarwerk, dan is het verstandig om het haarwerk extra vast te maken met dubbelzijdig tape.

Kan ik slapen met een haarwerk?

Een synthetisch haarwerk is niet geschikt om mee te slapen of mee op de bank te liggen. De vezel kan namelijk beschadigen door de wrijving.

Met een echt haar haarwerk is het mogelijk om te slapen. Slaap dan bijvoorkeur op een satijnen kussensloop. Deze vind je in de webshop. Het wel beter om het af te zetten zodat het haarwerk langer mooi blijft.

Verzorging van haarwerken
Goede verzorging van onze haarwerken is erg belangrijk. Wanneer deze goed verzorgd worden, gaan ze veel langer mee.

Kan ik sporten met een haarwerk?

Met een haarwerk van echt haar kun je gewoon sporten. Maar voor het behoud van echt haar én het haarwerk, is het beter om niet overmatig te transpireren. Mocht dat toch gebeuren reinig het dan goed.

Reinigen van het haarwerk
Transpiratie kan het knoopje en haarkwaliteit van het haarwerk aantasten. Daarom is het van belang dat het haarwerk goed wordt gewassen wanneer deze is gedragen tijdens het sporten. Gebruik hiervoor de speciale verzorgingsmiddelen voor haarwerken. Voor haarwerken verkopen wij diverse shampoos en conditioners die ervoor zorgen dat het haarwerk goed gereinigd wordt.

Kan ik zwemmen met een haarwerk?

Met een haarwerk van echt haar is het mogelijk om te zwemmen. Met een haarwerk van synthetisch haar adviseren we dit  niet te doen. Ondanks het feit dat je met een haarwerk van echt haar kunt zwemmen, zijn hier wel enkele risico’s aan verbonden. Door chloor en zout water bestaat de kans dat het haar uitdroogt. Ook kan het haar verkleuren. Uit ervaring raden wij daarom aan om niet met een echt haar haarwerk te zwemmen.

Ga je toch zwemmen met een haarwerk van echt haar of synthetisch haar of is het haar nat geworden? Dan is het belangrijk om deze direct na het zwemmen goed te verzorgen. Gebruik hiervoor de geadviseerde verzorgingsproducten. Die bevorderen het herstel van het haar van de haarwerken.

Wat is het verschil tussen synthetisch haar en echt haar?

Tussen synthetisch haar en echt haar zitten verschillen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.

Synthetisch haar of kunstvezel
Synthetisch haar is een kunstvezel en mag daarom niet met hitte bewerkt worden. Het is ook niet mogelijk om er mee te slapen. Het grootste voordeel van synthetisch haar is dat het gemakkelijk in onderhoud is. Het blijft ook eenvoudiger in model zitten dan echt haar, dus u heeft er minder omkijken naar. Het nadeel is dat u moet oppassen met warmte. Denk hierbij aan het afgieten van de aardappelen en het openen van een hete oven. Wrijving heeft ook invloed op het synthetische haar. Let daarom op met het dragen van een coltrui, op de bank zitten of relaxen.

Voor de verzorging van synthetisch haar zijn speciale producten verkrijgbaar, zoals shampoos, conditioners en balsems.

Echt haar
In tegenstelling tot synthetisch haar, is echt haar geschikt om te föhnen en mee te slapen. De kleur kan terug lopen (mede door zonlicht). Om de kleur op te frissen kun je bij echt haar altijd kiezen voor een spoeling of een kleurmasker.

Echt haar heeft over het algemeen veel meer verzorging nodig dan synthetisch haar. De juiste verzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners, en balsems zijn daarom een must.